Jupí, je to tady! Vánoce! A světe div se, já je letos překvapivě stíhám, není ještě ani prosinec a už tu pro vás mám první vánoční recept. A dokonce pravděpodobně nebude ani poslední, v zásobě mám totiž další a přísahám vám, že to budete letos koukat, jaká esa z rukávu já ještě vytáhnu! 😀
Ale zpátky k tomuhle, letošnímu prvnímu, receptu – vánočkovým uzlíkům. Jsou boží. Prostě vážně jsou. Možná je to tím, že já osobně si zas tolik nepotrpím na vánočním cukroví a Vánoce bych si dokázala představit i bez něj… Ale zato bez vánočky? Ani omylem. Už jsem se tu určitě někdy zmiňovala, že pečivo jakéhokoliv typu patří mezi moje „guilty pleasures“ a odolávám mu hodně těžko. A tomu domácímu, a hlavně kynutému…tomu vlastně odolávat ani nechci. 😀
Myslím si, že vánočku má spojenou s Vánocemi téměř každý a posnídat ji na Štědrý den u svátečního stolu s rodinou je pro mě jedna z nejhezčích vánočních tradic. Vzpomínám si, jak jsme jako malí s bráchou ráno vstávali na Štědrý den co nejdříve, obdivovali vánoční stromeček, který přes noc nazdobil Ježíšek (teď už ho zdobíme my, nebojte 😀 ) a chystali snídani, aby byla na stole dříve, než se probudí rodiče. ♥ Uf, až mi tady z té nostalgie skoro slza ukápla. 😀 Každopádně, vánočku jsme měli vždycky, ale vždycky kupovanou. A ani jsme netušili, o jaký zázrak se tím připravujeme! 😀 Co si budeme, domácí je vždycky lepší, ale zase…komu by se chtělo motat se se všema těma copama a bůh ví, co za tvar by pak ta chudinka vánočka stejně měla. No a od toho jsem tu já a tihle roztomilí uzlíčci! 🙂 Na ty totiž žádné extra motací skills nepotřebujete, ale zaručuji vám, že s nimi uděláte úplně stejně parády, jako s klasickou vánočkou, ne-li více! 🙂
No a jestli mi nevěříte, že jsou vážně tak skvělí, tak je koukejte zkusit upéct ještě před Vánocemi, a pak mi dejte schválně vědět, kolikrát jste je do těch Vánoc nakonec ještě museli udělat, protože vám garantuji, že zmizí z plechu tak rychle, že nestihnete ani mrknout. 🙂
Tak já vám přeji krásný a pohodový předvánoční čas, poctivě nasávejte vánoční atmosféru (a svařák 😀 ) a já se na vás budu těšit brzy u dalšího vánočního receptu. ♥
Recept
INGREDIENCE
- 30g droždí
- 80g krupicového cukru
- 250g hladké mouky
- 250g polohrubé mouky
- špetka soli
- 250ml vlažného mléka
- 80g rozpuštěného a zchladlého másla
- 2 žlouky
- 60g rozinek
- rum
- 50g plátků mandlí
- lžička sušené citronové kůry
- vejce na potření + plátky mandlí na posypání

Postup
- Rozinky si předem namočte do rumu a nechte je v něm na několik hodin rozležet.
- Do menší misky nalijte 100ml vlažného mléka, přidejte lžíci cukru, lžíci hladké mouky a rozdrobte droždí. Směs lehce promíchejte, přikryjte ubrouskem a nechte zhruba 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Ve velké míse promíchejte obě mouky se špetkou soli a citronovou kůrou, přidejte zbytek mléka, cukru, zchladlé máslo, oba žloutky, slité rozinky, plátky mandlí a hotový kvásek. Pokud máte kuchyňského robota, nechte těsto hníst zhruba 10 minut, dokud nevznikne kompaktní hladké, nelepivé těsto. Pokud robota nemáte, hněťte těsto rukama, bude to trvat o něco déle než robotem.
- Z hotového těsta vytvarujte menší bochánek, dejte do mísy, kterou zakryjete utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň 2 hodiny.
- Vykynuté těsto lehce rukama propracujte a rozdělte na 4 díly. Každý díl pak ještě rozdělte na třetiny, takže ve výsledku budete mít 12 stejných kousků těsta.
- Z každého kousku vyválejte delší váleček, a ten následně klasicky zauzlujte, jako když si vážete tkaničky. ( 😀 )
- Uzlíky vyskládejte na plech s pečícím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte ještě půl hodinky nakynout.
- Nakonec uzlíky potřete vajíčkem, posypte plátky mandlí a pečte dozlatova 25-30 minut na 180°C . Dobrou chuť! ♥
Napsat komentář