Šťastný palačinkový (nebo lívancový, jak chcete) den všem!
Abych pravdu řekla, tohle je pro mě rozhodně příjemnější svátek, než ten Valentýn, co jsme tu měli před pár dny a rozhodně by byla ohromná škoda ho neoslavit a zároveň při jeho příležitosti nepřispět na blog nějakým tématickým receptem.
K dnešku tady taky lehce otevírám malé edukativní okénko, protože -ruku na srdce-, kdo z vás ví, co to ten Pancake Day vlastně je? Nebojte, než jsem si to vygooglila, taky jsem nic nevěděla.
Takže, ti vnímavější z vás asi postřehli, že se blíží Velikonoce a všechny ty dny okolo nich. Na ten dnešní den připadá Masopustní úterý a není žádná náhoda, že v Británii na něj připadá zároveň i tento palačinkový den. Je to vlastně ten samý svátek, jehož podstatou je to, že je to poslední možnost pořádně si nacpat pupky, protože zítřkem (Popeleční středou) začíná velikonoční půst. A v Británii to docela vymysleli, protože čim lepšim se pořádně napucnout, než právě palačinkama?
Tím bych svoje rychlé edukativní okénko uzavřela, mně půst určitě nehrozí, ale všichni víme, že každá příležitost dopřát si něco k jídlu, je dobrá příležitost a přece si jí nenecháme ujít…Takže palačinky dneska do každé rodiny a já vám přeju dobrou chuť! ♥
Recept
INGREDIENCE
LÍVANCE
- 250g ricotty
- 200ml mléka
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 150g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 banány nakrájené na kostičky
KARAMEL
- 100g krupicového cukru
- 4 lžíce vody
- 100ml smetany (30%)
- půl lžičky soli (nemusí být)
Postup
LÍVANCE
- Nejprve si v jedné míse společně vymíchejte ricottu, oba žloutky, cukr a mléko. Bílky, které vám zbydou z vajíček, vyšlehejte se špetkou soli dotuha.
- Do ricottové směsi postupně přimíchávejte mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně zlehka vmíchejte i vyšlehané bílky.
- Před smažením do hotového těsta ještě přimíchejte banány pokrájené na kostičky.
- Lívanečky smažte na pánvi na troše rostlinného oleje dozlatova.
KARAMELOVÁ OMÁČKA
- Na karamel si připravte 2 kastroly s vysokým dnem.
- Do prvního nasypte cukr a zalijte ho vodou, postavte na sporák a zahřívejte na vysokém plameni. Směs bude probublávat a pomalu tmavnout, během tohohle procesu do směsi vůbec nezasahujte.
- V druhém kastrolu si zahřejte smetanu pod bod varu.
- Až začne mít karamel zlatou jantarovou barvu, stáhněte ho z vroucí plotýnky a začněte k němu velmi pomalu přilévat horkou smetanu. Zároveň začněte v tuhle chvíli druhou rukou karamel rychle a nepřetržitě míchat.
- Karamel bude mít tendenci prskat, proto míchejte opravdu důkladně a rychle a smetanu naopak přilévejte pomalu po troškách.
- Do hotového mléčného karamelu přidejte podle chuti zhruba půl lžičky soli a pak už s ním jen zdobte hotové lívance a nechce si chutnat♥
Napsat komentář