Ahoj všichni! Nasazuju nějaký hvězdný letní tempo a vítám vás tu u nového receptu po méně než jednom týdnu! A to je vážně co říct, protože to se mi tu popravdě ještě nikdy nepovedlo… Takže mi můžete třeba zatleskat. 😀
Dokonce je to vlastně takový double poprvé, protože tohle je můj první slaný recept tady na blogu… Ne že bych se přeorientovala z toho svýho milovanýho pečení, to vůbec ne, ale říkala jsem si, že taková záložka „slané pečení“, by vůbec nebyla na škodu a docela mi tu chybí… tak už jí tu mám taky! (prostor pro potlesk podruhé 😀 )
A čím jiným u slaného pečení začít, než právě quichem, no ne? Není snad člověk, co by tenhle slaný francouzský koláč neměl rád, a to už jenom proto, že tím, čím ho vlastně naplníte, se dá snadno čarovat podle libosti. Takže vlastně takový quiche na míru není žádný problém. 😀 Existuje nespočet kombinací – s různými druhy sýrů, zeleniny, bylinek, uzenin, masa, hub, a tak dále… já jsem si pro vás připravila svojí srdcovku – kombinaci sladkých a slaných chutí! Ať už se jedná o brusinky na svíčkový nebo solený arašídový máslo s banánem – já na tý sladko-slaný kombinaci prostě fakt ujíždim♥
A teď se musim trochu pochválit a říct, že tady jsem rozhodně nešlápla vedle, kombinace nasládlé zkaramelizované cibule (pozor, neujídat, ať vám do toho quiche něco zbude! ) a vyzrálého kozího sýra je prostě neskutečná, to se musí vážně zažít! 😀 Takže pokud jste také milovníci těchto chutí, tenhle koláč je snad až povinnost. 😀
Dejte mi pak vědět, jaký měl u vás doma úspěch (u nás totiž velký!). Přeju vám všem dobrou chuť a budu se těšit zase brzo u dalšího receptu♥
Recept
INGREDIENCE
na koláč o průměru 28 cm
TĚSTO:
- 220g hladké mouky
- 100g vychlazeného másla
- 1/2 lžičky soli
- 5 lžic studené vody
KARAMELIZOVANÁ CIBULE:
- 20g másla
- 500g červené cibule
- 40g krupicového cukru
- 40ml balzamikového octa
NÁPLŇ:
- 300ml smetany (30%)
- 3 vejce
- 200g kozího sýra ve válečku (nejlépe vyzrálejšího – aby měl pevnější tvar a plísňové okraje)
- cibulová směs
- sůl podle chuti
Postup
- Jako první si připravte těsto – ze všech ingrediencí vypracujte rukama nebo pomocí kuchyňského robotu hladké a nelepivé těsto (podle potřeby podsypte moukou nebo přidejte trochu vody). Těsto dejte do lednice a nechte odpočívat alespoň hodinu.
- Mezitím si připravte karamelizovanou cibuli. Ve větší pánvi se silným dnem nechte rozpustit máslo, přidejte cibuli pokrájenou na měsíčky a pomalu restujte zhruba 10-15 minut, dokud cibule nezesklovatí. Potom cibuli zasypte cukrem, přidejte ocet a nechte dusit pod pokličkou alespoň další půl hodinu, dokud všechna cibule nezkaramelizuje a ze šťávy se nevytvoří hustý sirup. V průběhu dušení směs několikrát promíchejte a hotovou směs pak nechte zcela vychladnout.
- Vychlazené těsto vyválejte do kruhu a přesuňte do předem vymazané a vysypané kulaté formy. Pomocí prstů těsto vmačkejte i do okrajů formy tak, aby bylo těsto všude rovnoměrné a okraje hezky zarovnané.
- Dno těsta propíchejte na více místech vidličkou, aby se vám při pečení nevyboulilo. Potom dno vyložte alobalem a těsto zasypte hrachem, čočkou nebo jinou luštěninou, aby bylo při předpečení zatížené. Vložte do předehřáté trouby na 190°C a pečte zhruba 10 minut, potom vyjměte alobal spolu s luštěninami a nechte péct ještě tak 5 minut, aby těsto lehce zezlátlo, následně vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
- Na náplň smíchejte ve větší míse smetanu s vejci, přidejte vychladlou cibulovou směs, polovinu kozího sýra pokrájeného na kostičky a lehce promíchejte, dosolte podle chuti.
- Připravenou náplň vlijte do zchladlého předpečeného korpusu, vršek quiche ozdobte druhou polovinou kozího sýra – pokrájeného na tenká kolečka, a pečte v předehřáté troubě dozlatova zhruba dalších 30-35 minut.
- Hotový quiche nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc, aby se hezky proležel. Přeju dobrou chuť♥
Napsat komentář