Tak co, jak jste na tom vy a pohanka? Přijde mi, že svět se dělí na dvě poloviny, buď jí zbožňujete nebo nesnášíte… no a já jí zbožňuju! Od chvíle, kdy nám začnou na zahradě zrát první meruňky, snídám téměř denně svojí osvědčenou klasiku – pohankovou kaši s meruňkama. Sama se upřímně docela divim, že se mi ta kombinace ještě nepřejedla, ale asi i proto jsem se rozhodla vymyslet s ní něco i sem na blog, jenom v nějakým trochu sofistikovanějším provedení, než jsou vločky zalitý horkou vodou zasypaný hrstí pokrájených meruněk… 😀
Volba, co jinýho tou svojí kombinací ale provedu, byla poměrně jednoduchá a jasná – budou galetky. Nechtěla jsem to totiž zároveň nějak moc překombinovávat a motat do toho další výraznější chutě… A galetky jsou přesně ten dezert, u kterého platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása – křehké těsto a šťavnaté letní ovoce, that’s all.
Pro ty z vás, kteří pohankovou mouku ještě nezkoušeli – je v dezertech poměrně hodně výrazná, má takovou nahořklou chuť, lehce dooříškova. Určitě stojí za vyzkoušení, tak se nebojte a trochu si v tý kuchyni taky zaexperimentujte! 🙂
Trápit vás ale nebudu, kdo jí rád nemá nebo se mu experimentovat nechce, může pohankovou mouku v receptu v klidu nahradit klasickou pšeničnou moukou a rozhodně tím nic nezkazí. Ať už tak nebo tak, na nic nečekejte a vrhněte se na ně, meruňková sezóna už se pomalu blíží ke konci! 🙂
Recept
INGREDIENCE
na 4 menší galetky (průměr 15 cm)
TĚSTO:
- 120g hladké pšeničné mouky
- 80g pohankové mouky
- 120g másla
- 2-3 lžíce ledové vody
- 40g vanilkového cukru
- špetka soli
NÁPLŇ:
- 12 větších pevnějších meruněk pokrájených na měsíčky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
DOKONČENÍ:
- 1 žloutek
- krupicový cukr na posypání (zhruba 2 lžíce)
Postup
- Jako první si připravte těsto – promíchejte obě mouky s cukrem a špetkou soli, následně přidejte vychlazené máslo s vodou a rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky nebo vody, aby byla konzistence ideální a těsto se ani nedrolilo, ani nelepilo.
- Hotové těsto nechte v lednici odpočinout alespoň půl hodiny.
- Mezitím dejte do mísy pokrájené meruňky, zakápněte je rumem a citronovou šťávou a zasypte cukrem, škrobem a skořicí. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo a meruňky se ve směsi hezky obalily.
- Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na placku o průměru zhruba 20 centimetrů.
- Doprostřed placek rovnoměrně rozprostřete meruňkovou náplň tak, aby vám zbyly zhruba dvoucentimetrové okraje. Ty potom přeložte k prostředku a lehce umačkejte, aby meruňky při pečení nevytekly.
- Galetky přesuňte na plech s pečícím papírem, okraje potřete žloutkem a nakonec je ještě zlehka posypte krupicovým cukrem, který při pečení hezky zkaramelizuje.
- Pečte dozlatova v předehřáté troubě na 180°C zhruba 40 minut. Dobrou chuť♥
Napsat komentář