Můj první veganský recept na blogu! A abych tím hned na začátku někoho náhodou neodradila – mohu se zaručit, že si pochutnají si i zarytí všežravci! 😀 U nás doma totiž nakonec tohle jídlo ocenili úplně všichni a to jste měli vidět tu prvotní hrůzu v jejich očích, když jsem oznámila, že dneska bude veganská večeře. Chvíli to vypadalo, že to budu muset sníst všechno sama, ale jakmile se odhodlali a poprvé ochutnali, dočkala jsem se jenom samé chvály a na talířích nezbylo vůbec nic! 🙂
Neznamená to, že bych já sama přecházela na rostlinnou stravu, to ne, ale rozhodně si stojím za tím, že živočišných produktů jí naše populace přehnané množství a měli bychom zapracovat na konzumaci těch rostlinných. A to jak kvůli zvířátkům, tak i kvůli sobě. Rozhodně neškatulkuji, že „veganské rovná se zdravé“, ale potraviny rostlinného původu pro nás mají spoustu benefitů – jsou velmi bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály, najdeme v nich kvalitní tuky, komplexní sacharidy a v neposlední řadě i bílkoviny, které bychom neměli konzumovat jen z živočišných zdrojů, jak je většina z nás bohužel zvyklá. Pestrost jídelníčku je totiž podle mě základ jídelníčku. 🙂
A to bych to nebyla já, kdybych v receptu opět nespojila sladké a slané chutě. Už jsem s tím trapná, já vím. Což by mě teda ani tolik netrápilo, ale jako nevýhodu vnímám spíš to, že ten, kdo téhle kombinaci chutí úplně neholduje, se tu zatím asi úplně nenají. Takže slibuji, že to příště napravím! 😀
Musím ale říct, že tahle kombinace se doopravdy povedla, sladké brambory jsou láska sama o sobě, křupavou cizrnu považuji za objev letošního roku a ten dip? Přísahám vám, že ten chutná jako smetanová česnekovo-sýrová omáčka! Mňam! No zkrátka a dobře, tohle prostě musíte zkusit, protože jinak mi neuvěříte. 😀
Tak pokud se do receptu pustíte, dejte mi vědět, jaký u vás měl úspěch a taky, jestli by vás zajímalo více rostlinných receptů! 🙂 Mějte se krásně a dobrou chuť! 🙂
Recept
INGREDIENCE
na 4 porce:
- 4 batáty
- 1 plechovka cizrny (400ml)
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička oleje
dip:
- 200g neochuceného tofu
- 50g lahůdkového droždí
- 2 lžičky sušeného česneku
- sůl
- voda na zředění
Postup
- Cizrnu propláchněte pod tekoucí vodou a následně ji v utěrce co nejlépe vysušte. Vsypte ji do misky a přidejte k ní lžičku oleje, sůl, uzenou papriku a sušený česnek. Poté promněte rukama, aby se všechna cizrna dobře obalila v koření.
- Batáty omyjte, osušte a po všech stranách na několika místech propíchejte vidličkou. Vložte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C .
- Po 20-ti minutách pečení přidejte k batátům připravenou cizrnu a pečte ještě dalších 40 minut. V průběhu pečení cizrnu 1-2x promíchejte, aby se opekla hezky rovnoměrně.
- Tofu pokrájejte na kostky a poté ho tyčovým mixérem rozmixujte úplně dohladka. Přidejte lahůdkové droždí a opět důkladně promixujte. Nařeďte vodou do požadované konzistence a nakonec dochuťte solí a česnekem. U dochucování nešetřete, batáty jsou sladké a hodně chuti utlumí, takže čím výraznější dip, tím lepší. 🙂
- Hotové upečené batáty nechte chvilku zchladnout, poté každou rozkrojte, zalijte dipem, posypte křupavou cizrnou a servírujte. Dobrou chuť! ♥
Napsat komentář