Tak je tady. Únor. Pro mě asi nejmíň oblíbený a nejvíc depresivní měsíc v roce. A ještě k tomu s Valentýnem, tim úžasným „svátkem zamilovaných“. Takže dvojnásobnej hnus. 😀 Ale ne, já se omlouvám všem hrdličkám za svoji zahořklost a jdu si tady aspoň lehce využít komerčnosti tohohle svátku a přidat taky nějakej ten valentýnskej recept.
Ne že bych byla zrovna expert na zamilovaný dárky k Valentýnu, darovala jsem jich za svůj dlouhej život přesně nula, ale soudim, že jídlo by mohlo udělat radost každýmu, takže tu mám taky jeden tip, domácí želé bonbonky.
Přiznávám, že je to trošku vyšší dívčí, taky jsem s cukrářským teploměrem pracovala poprvé, ale musim říct, že takový gumový medvídci tomuhle nesahaj ani po kotníky, je to dobrota. Hodně sladká, ale zároveň fakt ovocná dobrota. Doporučuju použít kyselejší ovoce, jako jsou například maliny nebo černý rybíz, já jsem použila nějakou lesní směs a myslim, že dobrá volba.
Tak a já už vám teď teda přeju krásně strávenýho Valentýna, ať už se svou drahou polovičkou nebo bez, a jestli nepatříte zrovna mezi jeho příznivce, vykrájejte si z toho třeba kytičky a zkrátka si ten únor trochu oslaďte, protože je to potřeba. Já jdu taky pořádně sladit. 😀
Recept
INGREDIENCE
- 250g cukru krupice (+ na obalení)
- 10g pektinu
- 10g kyseliny citronové
- 180g ovocného pyré
- šťáva z poloviny citronu
- 40g glukózového/zlatého sirupu

Postup
- V malé misce si smíchejte 50g cukru, pektin a kyselinu citronovou.
- Na plotně zahřívejte ovocné pyré s citrovou šťávou, jakmile začne směs vřít, přisypte obsah misky s pektinem, krátce povařte a dejte stranou.
- Do hrnce se silným dnem nasypte zbylý cukr, 50ml vody a glukózový sirup a přiveďte k varu.
- Nyní použijte cukrářský teploměr. Cukrovou směs stále vařte, a až dosáhne teploty 120°C, přidejte ovocné pyré a míchejte, aby se obě směsi dobře spojily.
- Pokračujte ve vaření a stále hlídejte teplotu, až dosáhne 108°C, můžete směs nalít na malý plech vyložený pečícím papírem, můžete použít například i dortovou formu (průměr 22cm)
- Nechte tuhnout při pokojové teplotě alespoň 5 hodin, potom už vykrajujte libovolné tvary, které následně obalte v krystalovém cukru.
- Bonbonky vám vydrží až dva týdny, ale vsadím se, že zmizí určitě mnohem dřív, dobrou chuť♥
Kam na suroviny?
- ovocné pyré – rozhodně doporučuji domácí, stačí si svařit zhruba 500g mraženého ovoce (nejlépe nějakou lesní směs nebo maliny, černý rybíz atd.) a následně po zchladnutí propasírovat přes síto.
- pektin – momentálně není sezóna zavařování, takže se shání dost obtížně. Nakonec jsem uspěla v obchodě Sklizeno.
- glukózový sirup – osobně jsem použila raději zlatý sirup, který je snadněji k dostání, dá se koupit i v některých klasických supermarketech, jako je například Tesco, já jsem pořídila v Marks & Spencer.
Napsat komentář