Polovina listopadu si žádá už nějakej pořádně podzimní recept, tak ho tady konečně máme. Jablka, skořice, ořechy, med…existuje snad kombinace, která je ještě víc podzimní? Nebo možná spíš už i trochu vánoční no. V každym případě, ať už chcete naladit vánoční atmosféru nebo si ještě užít sluneční podzimní dny, koláč se Vám hodí vždycky, žejo. A tenhle Vám krásně provoní celej byt a ještě k tomu je neskutečně dobrej. Ano, vim, že samochvála smrdí, ale prostě to tak fakt je. Tak směle do něj!♥
Recept
INGREDIENCE
těsto:
- 300g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200g studeného másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100g cukru
- 150g vlašských ořechů
jablková náplň:
- 100g másla
- 6 větších jablek (oloupaných, zbavených jadřinců a nakrájených na kostičky)
- 4-5 lžic medu
- 2 lžičky skořice

Postup
- Jako první si ze všech ingrediencí vypracujte rukama hladké a nelepivé těsto a nechte ho odpočinout v lednici alespoň hodinku.
- Mezitím si připravte náplň – v pánvi nechte rozpustit máslo a med, jakmile začne směs bublat, můžete přidat kostičky jablek a skořici. Směs nechte probublávat alespoň 15 minut, občas jí promíchejte.
- Až jablíčka změknou, směs zkaramelizuje, zhoustne a jablíčka se v ní hezky obalí, můžete stáhnout z plotny a nechat zchladout.
- Vyndejte si z lednice odpočinuté těsto a zhruba 2/3 namačkejte do koláčové formy, můžete použít váleček, aby bylo těsto všude stejně vysoké.
- Na těsto nalijte zchladlou jablíčkovou směs a zbytkem těsta ozdobte vršek koláče, můžete vytvořit proužky jako já nebo zkusit jakékoliv jiné tvary a motivy.
- Ozdobený koláč pečte dozlatova v předehřáté troubě na 170°C.
- Upečený koláč nechte zchladnout, a nebo taky ne, ještě teplý je stejně nejlepší, dobrou chuť♥
TIP:
Místo velké koláčové formy můžete použít tartaletkové formičky a zpestřit si tak podzimní pečení voňavými jablkovými tartaletkami.

Napsat komentář