Mrkváč je klasika a nadcházející jaro si ho vyloženě žádá! Nebo je to vlastně podzimní dezert..? Já vám ani nevim. Každopádně, chutná dobře klidně i v zimě nebo v létě, takže je to vlastně fuk. 😀 Dávejte si ale bacha, neni mrkváč jako mrkváč, přestože ve většině z nás bude kus zeleniny v názvu receptu vyvolávat představu něčeho ultra zdravýho, ve většině případů se jedná o dost kalorickou bombu. Jak jste ale zvyklý – to se tady nekoná! Recept jsem upravila tak, aby byl přesně tak zdravej, jako zní jeho název, takže si můžete všichni dopřát bez výčitek pěknou nálož! Tak dobrou chuť! ♥
Recept
INGREDIENCE
KORPUS:
- 150g mrkve nastrouhané najemno
- 150g jablek nastrouhaných nahrubo
- 3 vejce
- 50ml mléka
- 200g celozrnné špaldové mouky
- 40g vlašských ořechů
- 30g vanilkového proteinu
- 1 lžíce skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva
KRÉM:
- 350g polotučného tvarohu
- 250g nízkotučného termizovaného sýra
- 50g třtinového cukru

Postup
- Ve větší míse spolu promíchejte všechny mokré ingredience – mrkev, jablka, vejce a mléko. V druhé míse pak smíchejte všechny sypké – mouku, protein, skořici, prášek do pečiva a nasekané vlašské ořechy.
- Do tekuté směsi postupně vmíchejte všechnu sypkou tak, aby vám vzniklo hladké těsto.
- To nalijte do dortové formy o průměru 22 cm a dejte péct do předehřáté trouby na 40 minut.
- Upečený korpus nechte zcela vychladnout a mezitím si připravte krém – všechny ingredience spolu dobře vymíchejte dohladka.
- Vychladlý korpus jednou podélně prořízněte na poloviny a naplňte jednou polovinou krému, druhou pak použijte na ozdobení dortu svrchu.
- Hotový dort nechte před podáváním alespoň dvě hodiny uležet v chladu, ozdobte libovolným ovocem a podávejte.
- Dobrou chuť! 🙂
HODNOTY:
při nakrájení na 12 kusů vychází na 1 kus:
- 208 Kcal/ 874 Kj
- 10,8g bílkovin
- 22,5g sacharidů
- 7,8g tuků
- 2,5g vlákniny
Napsat komentář