To by bylo, aby se tu v novém roce neobjevila i nějaká sladká dobrota! Ale rozhodně se nemusíte bát, že by tenhle dezert ohrozil vaše novoroční předsevzetí nebo zdravý jídelníček, protože jako budoucí výživová poradkyně jsem ho vytvořila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí! 😀
Stejně jako u vánočního receptu na kokosové kuličky vás možná trochu šokuje ta hlavní ingredience schovaná v korpusu – cizrna. Opět vás uklidním, že se jí ve sladkých receptech není vůbec třeba bát, a dám ruku do ohně za to, že i její odpůrci si na dortíku pochutnají a ještě si půjdou přidat. Jak jsem říkala, cizrna je tam totiž prostě schovaná a nikdo jí tam nenajde a neodhalí. 😀 Rovnou se můžete připravit na to, že se v mých receptech bude objevovat asi čím dál častěji, pasuji ji totiž na potravinu roku (a to je teprve leden 😀 ), protože kromě toho, jak výživově hodnotná potravina to je, tak se s ní dá v kuchyni doopravdy neuvěřitelně čarovat! Takže až ji někde uvidíte ve slevě, nakupte si do zásoby. 😀
Ale zpět k cheesecaku! Tedy, pokud se tomu tak dá říkat, já bych ho nazvala spíš takovým fit cheesecakem, protože o pravé americké receptuře tu mluvit určitě nemůžeme. Zato na něm ale můžu vyzdvihnout, že je absolutně jednoduchý a plný sladkého manga a tvarohu. Pokud tedy máte chuť si trochu osladit život nějakým lehkým a svěžím dezertem, určitě nešlápnete vedle! 🙂 Tak dobrou chuť a mějte krásný leden! ♥
Recept
INGREDIENCE
na formu o průměru 22cm:
korpus:
- 150g uvařené cizrny (můžete použít konzervovanou cizrnu z plechovky)
- 25g hořkého kakaa
- 40g čekankového sirupu (případně medu nebo jiného sladkého sirupu – datlového, javorového, agávového, …)
krém:
- 300g mangového pyré (zhruba jedno středně velké mango)
- 250g polotučného tvarohu
- 3 plátky želatiny
- sladidlo dle chuti
Postup
- Jako první si připravte korpus – cizrnu promixujte v mixéru dohladka a poté k ní přidejte hořké kakao a čekankový sirup. Vše společně opět chvíli mixujte, dokud nevznikne kompaktní tuhá kakaová hmota.
- Hmotu poté pomocí lžíce „umačkejte“ na dno dortové formy vyložené pečícím papírem a dejte odpočívat do lednice.
- Mezitím si připravte krém. Mango oloupejte, nakrájejte na kusy a rozmixujte v mixéru na hladké pyré.
- Do mísy odeberte 300g mangového pyré, přidejte tvaroh a společně prošlehejte do hladkého krému. Podle chuti případně doslaďte cukrem nebo jiným sladidlem, já jsem použila špetku stévie.
- Želatinu dejte do menšího kastrůlku, zalijte třemi lžícemi vody a nechte asi 10 minut nabobtnat. Poté ji na plotně pomalu zahřívejte, dokud se nerozpustí, dejte si ale pozor, aby se nezačala vařit.
- Do rozpuštěné želatiny přidejte dvě lžíce krému, ihned pořádně promíchejte a následně směs vlijte do zbytku krému a opět vše společně promíchejte.
- Z lednice vyndejte korpus a hotový krém na něj nalijte. Opět uložte do lednice a cheesecake nechte přes noc ztuhnout. Poté už můžete nakrojit a vychutnávat, tak dobrou chuť. 🙂
Napsat komentář