Podzim už je v plném proudu a já se tu s vámi nemůžu nepodělit o nějaký recept z toho největšího objevu letošního roku. Teda, on je to objev asi jen pro mě, protože většině populace tahle zázračná potravina utajena úplně nezůstala. Připravte se, řeč je o…DÝNI! To koukáte, co? Novinka roku! 😀 Ale ne, nežila jsem doteď na Marsu a neviděla jsem letos věc jako je dýně poprvé, ale prostě jsem jí doteď (absolutně nechápu proč) statečně přehlížela. A považuji to za jednu z největších chyb svého života! 😀
Zkrátka a dobře, absolutně jsem se zamilovala! Dýně prostě pořád. K snídani, k obědu i k večeři. Možná by se to dalo nazvat až obsesí. Je jedno jestli ji mám ráno v ovesný kaši, odpoledne schovanou v krabičce s cizrnou, nebo večer s kusem masa, ale prostě už se z toho stala závislost a já jako správný závislák vyžaduji svoji denní dávku. A k tomu mi pomáhá jeden velký life-hack – dýňové pyré. Vždycky mám v lednici pořádnou zásobu a tak se mi nikdy nestane, že by přišel absťák. A to, jak takové základní pyré připravit, se dozvíte v tomto receptu i vy. Je hodně univerzální, jak jsem psala, můžete ho využít naslano i nasladko téměř všude. 🙂
V tomhle receptu jsem ho využila jako přílohu k další dobrotě, květákovo-žampionovým placičkám. Nad těmi se tu už tolik rozplývat nebudu, ale ne proto, že by si to snad nezasloužily. Věřte, že zaslouží a věřte, že to musíte zkusit sami. Popravdě, já měla jenom jednu. Ten zbytek mi snědli rodiče asi během deseti minut…a to mluví, myslím, za vše. 🙂 Skvělé jsou i samotné, postudenu, například jako jednohubky k vínu nebo občerstvení na oslavu. Úspěch zaručen! 🙂
Tak jo, já vám přeji dobrou chuť, krásný podzim a brzy u dalšího (asi opět dýňového 😀 ) receptu!
Recept
INGREDIENCE
na 2 porce:
PLACIČKY:
- 1 lžička másla
- 1 menší cibule
- 150g žampionů
- 200g květáku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 120g ricotty
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mouky
- sůl, pepř
DÝŇOVÉ PYRÉ
- Hokaido dýně (250g základního dýňového pyré)
- 50g ricotty
- 50ml mléka
- sůl
Postup
PLACIČKY
- Žampiony oloupejte a pokrájejte na malé kostičky. Růžičky květáku nasekejte nadrobno nebo dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne konzistence podobná rýži.
- Na lžičce másla nechtě zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku a poté k ní přidejte žampiony, květák, sušené bylinky a vše krátce orestujte.
- Směs nechte pod pokličkou dusit, dokud zelenina zcela nezměkne. To trvá zhruba 15 minut, občas promíchejte. Poté směs odstavte z plotny a nechte zchladnout.
- K vychladlé směsi přidejte zbývající suroviny – ricottu, vejce, mouku a utřené stroužky česneku. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Z hotového těsta tvarujte na pečící papír malé placičky, toto množství by mělo vystačit na 9 kousků. Placičky pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova zhruba 30 minut.
PYRÉ
- Jako první si upečte dýni – rozkrojte ji na poloviny, vydlabejte semínka a obě poloviny položte řeznou stranou na plech s pečícím papírem.
- Pečte zhruba hodinu na 180 °C, hotovou dýni poznáte tak, že její slupku lze snadno propíchnout vidličkou.
- Upečenou dýni nechte zchladnout, lžící vydlabejte vnitřek a ten promixujte, dokud nebudete mít zcela hladké pyré.
- Toto základní dýňové pyré má všestranné využití, hodí se jak nasladko například do dýňového chlebíčku nebo ovesné kaše, tak i naslano například jako příloha – jako právě u tohoto receptu.
- Odeberte si 250g základního pyré, přidejte ricottu, mléko, štědře osolte a opět promixujte.
- Servírujte s upečenými placičkami, přeji vám dobrou chuť! ♥
Napsat komentář