Tak tohle je „cukroví“ podle mého gusta! Jednoduché, rychlé, zdravé, nepřeslazené, výživově hodnotné a hlavně – chutné. Tedy alespoň pro mě. 😀
Nebudu vám lhát, nechutná to jako klasické vánoční cukroví, to rozhodně nečekejte, ale jak řekl můj brácha „na to, že je to zdravý, tak je to dobrý“. A to je, přátelé, pochvala roku, protože ten se na veškeré zdravé jídlo kouká, jako kdyby ho mělo otrávit. Ale když náhodou neví, jaké zdravosti jsou v tom jídle vlastně ukryty, tak byste koukali, jak si pochutná. 😀 A tak tomu bylo i u těchto kuliček a jejich základní suroviny…cizrny. A teď na to polovina z vás přestala mít chuť, je mi to jasné. 😀
Cizrny se ale ve sladkých receptech není vůbec proč bát, naopak, z hlediska výživových hodnot dodá pokrmům slušnou dávku bílkovin a komplexních sacharidů, takže vám zajistí pocit sytosti a nebude vás po chvilce zase honit mlsná. A co se chuti týče, tak ani ta vás ve sladkých receptech rušit nebude, cizrna má totiž docela neutrální, lehce oříškovou chuť. To ale asi už víte, ne? Nebo je tu snad někdo, kdo jí nikdy neochutnal? No, kdyby náhodou, tak tohle je ideální příležitost! 😀
Jedinou nevýhodu, kterou bych na těchto kuličkách našla, tak je to, že poměrně rychle vysychají, takže je potřeba je do týdne zkonzumovat. A teď se nabízí otázka – je to vážně nevýhoda nebo vlastně výhoda? 😀 No, já se přiznám, že u nás ani ten týden nevydržely, takže se rozhodně nemusíte bát, že vám z nich zbudou suchary. 😀
A pokud jsem vás o nich ještě stále nepřesvědčila a jste k nim pořád skeptičtí, tak nesmím opomenout jejich další bezesporu lákavou přednost, kterou většina z nás mezi svátky ocení. Kaloricky jsou totiž o poznání chudší ve srovnání se všemi klasickými druhy cukroví. A jestli tohle nezabralo, tak už nevím. 😀
Tak mějte krásný advent! Pa, vaše Teru! ♥
Recept
INGREDIENCE
na 30 menších kuliček:
- 1 plechovka cizrny (o objemu 400-450 ml, tj. zhruba 250g pevného podílu)
- 100ml kokosového mléka z plechovky
- 4 lžíce kokosové mouky (případně mletého kokosu)
- 3 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice
- hořké kakao na obalení

Postup
- Cizrnu propláchněte a pomocí mixéru umixujte dohladka. Přidejte všechny zbylé ingredience – kokosovou mouku, kokosové mléko, skořici, med, vanilkový extrakt a opět vše společně promixujte, aby se všechny ingredience propojily.
- Z vytvořené hmoty můžete rovnou začít tvarovat kuličky, které následně obalujte v hořkém kakau.
- Kuličky skladujte na chladném místě a zkonzumujte během týdne, aby vám nevyschly. Dobrou chuť! ♥
Napsat komentář