Tak aby tady nebyl ten první recept chudák tak sám, přidávám další a tentokrát trochu složitější. Trochu dost. Přiznávám, že karamel je v kuchyni docela alchymie a i u mě už letěl párkrát nepovedenej do koše. A vzhledem k tomu, že tenhle recept je karamelu úplně plnej, bude to chtít pevný nervy a silný odhodlání, ale slibuju, že to fakt stojí za to!
Ještě Vám dám jednu malou radu do života – moc u toho pečení neochutnávejte. Protože griliáš i mléčnej karamel je silná droga a jakmile začnete, nic Vám nezbyde a můžete začít od začátku. A ještě k tomu budete tlustý. Takže se to celkově moc nevyplatí.
Recept
INGREDIENCE
griliáš:
- 100g lískových oříšků
- 100g krupicového cukru
- 4 lžíce vody
těsto:
- 120g másla
- 50g cukru
- 2 vejce
- 200g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150ml mléka
- + griliáš
karamel:
- 200g krupicového cukru
- 8 lžic vody
- 200ml smetany (alespoň 30%)
krém:
- 250g másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1/2 karamelu
Postup
- GRILIÁŠ – jako první si připravte griliáš, troubu předehřejte na 200°C, oříšky vsypte na plech a nechte je v troubě pražit 5-10 minut, dokud se nerozvoní a nezačnou se od nich oddělovat slupky. Po vyndání z trouby ještě teplé oříšky zbavte co nejlépe slupek a nechte je zchladnout.
- Do kastrolu s vysokým dnem nasypte cukr a přidejte vodu, zahřívejte směs na vysokém plameni, ale vůbec nemíchejte a s kastrolem nehýbejte. Směs bude měnit strukturu, cukr se rozpustí, směs začne bublat a pomalu měnit barvu do hněda. Když bude mít směs zlatavou karamelovou barvu (pozor, aby nebyl karamel příliš tmavý a nezhořkl), přisypte opražené oříšky, zamíchejte, aby se oříšky v karamelu obalily a směs nalijte na předem připravený plech vyložený alobalem a lehce potřený olejem. Nechte v chladu ztvrdnout.
- Ztvrdlou karamelovo-oříškovou směs nalámejte na menší kousky. Ty potom můžete rozmixovat na písek nebo nasekat nožem na drobné kousky. U tohoto receptu je lepší, když nebude griliáš úplně jemný, ale spíše hrubý s kousky nasekaných oříšků.
- MUFFINY – změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně do směsi zašlehejte vejce a zapracujte mouku s práškem do pečiva. Do husté směsi postupně přidávejte mléko a nakonec vmíchejte hotový griliáš.
- Vymazanou a vysypanou formu na muffiny nebo košíčky plňte do 3/4 a pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20-30 minut, dokud nejsou muffiny krásně zlatavé a těsto nezůstává přilepené po zapíchnutí na špejli.
- KARAMEL – budete potřebovat dva menší kastroly, v jednom zahřejte smetanu pod bod varu a v druhém vytvořte základní karamel jako u griliáše – cukr s vodou zahřívejte na vysokém plameni, nechte probublávat a ztmavnout. Jakmile bude karamel jantarově zlatý, začněte k němu pomalu přilévat horkou smetanu a druhou rukou rychle a bez přestávek karamel míchejte. Směs syčí a prská, takže opravdu pomalinku přilévejte a opravdu rychle míchejte. Hotový mléčný karamel rozdělte do mističek na 2 poloviny, do jedné poloviny přidejte půl až lžičku soli podle chuti a nechte zchladnout.
- KRÉM – samotné změklé máslo pokojové teploty šlehejte. A šlehejte. A šlehejte. Alespoň 15 minut, dokud máslo nenabyde, nezesvětlá a nerozvoní se. Když máte krásně hladké našlehané máslo, zašlehávejte do něj postupně zchladlý mléčný karamel (tu polovinu BEZ soli). Krém můžete podle chuti ještě dosladit moučkovým cukrem.
- DOHOTOVENÍ – Máte upečené muffiny, slaný mléčný karamel a máslový krém. Do muffinů udělejte otvory, abyste je mohli plnit. Použijte malé vykrajovátko nebo lžičku. Já mám speciální dírkovač na muffiny od Tescomy. Otvory naplňte slaným karamelem a nahoru muffiny ozdobte máslovým krémem.
- HOTOVO – dobrou chuť♥
Napsat komentář