Tadá! Konečně tu máme první dort! A to by chtělo oslavu, takže rovnou můžu začít dělat další. 😀
Popravdě dortů jsem udělala už desítky a o to těžší pro mě bylo vymyslet „ten správnej první na blog“, protože těch možností, chutí a kombinací, je prostě neskutečná hromada. Nakonec jsem tomu nechala trochu volnej průběh a dopadlo to tak, že tohle je vlastně dort ode mě pro mě, a komu bych se snažila vymyslet lepší dort než právě sobě, žejo. 😀
Ti všímavější z vás si všimli, že jsem v lednu oslavila narozeniny (a ti lepší mi i popřáli 😀 ), takže uplácat nějakej dort na oslavu byla nutnost. Tak jsem toho náležitě využila a výledek už tady můžete vidět sami. A já teď budu doufat, že babička mi odpustí, že když dorazila, dort už byl rozkrájenej, protože prostě foodphotography at first, a fotit dort někomu na oslavě pod rukama by se taky určitě nikomu nelíbilo (fakt nikomu, jsem u toho dost protivná). Pochvalu jsem ale dostala a aby tý chvály nebylo málo, moje maminka u toho dortu řekla, že je to asi ten nejlepší, co měla…a maminky maj přece vždycky pravdu♥
A ještě bych vám chtěla říct, že ten dort je na přípravu překvapivě snadnej a zvládne ho i začátečník, takže se ho nikdo nemusíte bát a věřim, že s nim sklidíte velikej úspěch! Tak dobrou chuť♥
Recept
INGREDIENCE
KORPUS
- 180g hladké mouky
- 100g hořkého kakaa
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 0,5 lžičky soli
- 250g krupicového cukru
- 120g másla
- 2 vejce
- 280ml podmáslí
KRÉM
- 600g krémového sýra (philadelphia, goldessa, lučina, …)
- 200ml smetany (alespoň 30%)
- 130g moučkového cukru
DOKONČENÍ
- 300g mražených višní

Postup
KORPUS
- Ve velké míse smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a sůl. Potom do směsi postupně přimíchejte rozpuštěné máslo, obě vejce a podmáslí, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy o průměru 20cm a pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba hodinu, dokud není korpus hotový (vyzkoušejte špejlí, jestli na ní nezůstávají po zapíchnutí drobky těsta). Hotovy korpus nechte vychladnout, než se pustíte do jeho prokrajování.
- Mezitím si připravte krém a višně.
KRÉM
- Na krém vymíchejte cukr se sýrem a poté k němu opatrně vmíchejte dotuha vyšlehanou smetanu. Krém nechte odpočívat v lednici.
VIŠNĚ
- mražené višně nasypte do hrnce a na plotně je zahřívejte, dokud zcela nerozmrznou. Chvíli je povařte a nechte odpařit přebytečnou vodu. Poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.
KOMPLETACE DORTU
- Vychladlý korpus seřízněte tak, aby měl hladký vršek a následně ho 3x prořízněte, aby vám vznikly 4 tenké korpusové pláty.
- Višně přeceďte přes cedník, abyste se zbavili šťávy a rozdělte na 3 části.
- Krém si rozdělte na 4 části.
- Začněte stavět dort – na jeden korpus rozetřete jednu část krému a na něj rozprostřete jednu část višní (do krému je lehce vmáčkněte). Nahoru položte další korpus a postup opakujte, dokud vám žádné korpusy nezbydou. Poslední částí krému dort uhlaďte po stranách a svrchu.
- Teď už stačí dort nazdobit dle vaší fantazie, můžete použít čokoládu, karamel, ovoce, oříšky, jedlé květy, nebo zkrátka co vás napadne a co máte rádi. Já použila čokoládovou polevu, čokoládové střepy a mini marshmallow.
- A dort je hotov, nechte ho pořádně vychladit a hurá do něj, dobrou chuť♥
Napsat komentář