Ahoj ahoj! Tak je to konečně tady, bouchněte šáňo a připravte ohňostroje – Tereza konečně přidala další recept! Po tříměsíční pauze (říkejme tomu třeba tvůrčí krize, nedostatek času nebo lenost, jak chcete) hlásím svůj comeback na foodblogerskou scénu v plný parádě a můžu vám slíbit, že se máte rozhodně na co těšit! A já už se taky moc těšim! No a vy mi zase držte palce, aby mi to nadšení vydrželo a další recept nebyl na vánoční cukroví.
A teď už k novému receptu! Dala jsem si na něm docela záležet, přece jenom, po takové době je to něco jako druhé poprvé, ne? 😀 Snažila jsem se, aby v něm bylo od všeho trochu, a aby si na něm každý našel to své – křehké máslové těsto, svěží krém, hořké kakao, sladká čokoláda (pro jistotu mléčná i bílá) a nakyslé lesní ovoce. Přiznejte si, že to ochutnat prostě chcete… a jestli ne, tak mi to prosím aspoň neříkejte. 😀
Tentokrát jsem se rozhodla trochu experimentovat a místo klasického čerstvého nebo mraženého ovoce jsem do krému použila ovoce lyofilizované. Kdo jeho boom ještě nepostřehl, tak je to ovoce sušené mrazem, je tedy úplně zbavené vody a tím pádem tak křehké, že se dá snadno rozdrobit na jemný prášek. Přesně toho jsem využila v tomto receptu já, a ovocným práškem krém ochutila. A výsledek předčil i moje očekávání! Použila jsem směs lyofilizovaných malin, jahod a višní. Možná proto, že jsou to moje nejoblíbenější druhy ovoce, nebo možná proto, že jsem jiné nesehnala…to už se nedozvíte. Každopádně jsem lyofilizované ovoce rozhodně nepoužívala při pečení naposledy, je to skvělá vychytávka a určitě stojí za vyzkoušení.
Tak už konec rozvášňování se nad lyofilizovaným ovocem, běžte ho zkusit sami, já vám přeji krásný začátek léta a brzo u dalšího receptu!
Recept
INGREDIENCE
KOŠÍČKY
- 120g vychlazeného másla
- 190g hladké mouky
- 30g hořkého kakaa
- 20g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
KRÉM
- 200g bílé čokolády
- 200g zakysané smetany
- 30g lyofilizovaného ovoce
- 2 lžíce cukru moučka
DOKONČENÍ
- 100g kvalitní čokolády na vytření košíčků
- čerstvé nebo lyofilizované ovoce na ozdobu

Postup
- Jako první si připravte těsto na košíčky. Ze všech ingrediencí vypracujte rukama hladké nelepivé těsto a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na dvě hodiny.
- Mezitím si můžete připravit krém. Lyofilizované ovoce rozmixujte za pomoci mixéru na jemnou moučku a promíchejte s cukrem.
- Bílou čokoládu zahřívejte společně se zakysanou smetanou ve vodní lázni, průběžně míchejte, dokud se čokoláda ve smetaně nerozpustí a nevytvoří se hladká směs. Do té pak vmíchejte ovocnou moučku s cukrem a hotový krém nechte vychladit.
- Odpočinuté těsto vyválejte a vykrajujte kolečka, kterými pak vyplníte formičky na košíčky. Těsto dobře upěchujte, zarovnejte okraje a dna párkrát propíchejte vidličkou, aby se těsto při pečení nevyboulilo.
- Košíčky pečte v předehřáté troubě na 165°C zhruba 15 minut.
- Upečené košíčky nechte vychladnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládou, a tou pak pomocí silikonové mašlovačky vytřete vnitřky vychladlých košíčků. Zabrání se tak jejich navlhnutí krémem a košíčky si tak zachovají svou křehkost. Můžete je vytřít i vícekrát a vytvořit tak větší vrstvu čokolády.
- Takto připravené a vychladlé košíčky už jen naplňte krémem a nazdobte dle vaší fantazie! Dobrou chuť ♥
Napsat komentář