Moc si nejsem jistá, jak se to vlastně stalo, a popravdě mě to docela děsí…ale vypadá to, že léto už je asi doopravdy v plném proudu… a protože sezónní úroda nám na chalupě pomalu začíná přerůstat přes hlavu (nebo z ní pomalu spíš padáme na hlavu – viď tati, lézt po večerech na meruňku a padat z ní se nevyplácí), je čas začít všechno to ovoce v kuchyni taky trochu likvidovat… jakože, vymýšlet nové recepty, rozumíme si!
No a co by to bylo za léto bez rolády s čerstvým ovocem? Já na roládách miluju to, že se dají dělat na tisíc různých způsobů – podle toho, na co máte chuť, jaká je zrovna sezóna, co najdete doma, nebo jak jste se vyspali a jaké je venku počasí… 😀 No, jaký vliv na to měl zrovna můj spánek si netroufám odhadovat, ale zvolila jsem kombinaci borůvek a citronu. A to z rolády dělá krásně lehký a svěží dezert, prostě naprosto ideální do těch tropů, které se na nás už zase brzo chystají.
Abych vám úplně nelhala, tak recept mám připravený a nafocený už alespoň tak dva týdny, ale dokopat se k jeho sepsání mě stálo pomalu větší úsilí, než tu roládu doopravdy udělat. Což může být ale celkem pozitivní zpráva pro ty, kteří se do rolád nechtějí pouštět, protože se to na první pohled může zdát jako vyšší dívčí. Takže konec strachu – je to stopro snažší, než se zdá, a žádný extra zajímavý nebo nadlidský schopnosti k tomu nepotřebujete, slibuju! Postup je sice děsivě dlouhý, ale to právě proto, že jsem se ho snažila popsat co nejpodrobněji, aby to pochopil i ten, kdo roládu nikdy nedělal.
A věřte tomu, že jakmile se vám jedna roláda povede, naprosto si je zamilujete! Protože zakrojit do vlastní rolády a užít si ten moment napětí, jak se vlastně povedla a jak bude na řezu vypadat, to je vážně radost… a teď to musí znít, že jsem vážně divná. 😀
No, já jdu „zlikvidovat“ nějaký to další ovoce, takže se můžete brzo těšit na další nové letní recepty! Užívejte léto, prázdniny a sluníčko, je to totiž velká paráda, pa! ♥
Recept
INGREDIENCE
PIŠKOTOVÉ TĚSTO
- 5 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
LEMON CURD
- 3 žloutky
- 50ml citronové šťávy
- 50g krupicového cukru
- 40g másla
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
DOKONČENÍ
- 200ml smetany ke šlehání
- čerstvé kanadské borůvky
Postup
- Jako první si upečte piškotové těsto. Žloutky vajec vyšlehejte s cukrem do pěny – dejte tomu čas, aby pěna byla opravdu hustá a světlá.
- Ve vedlejší míse si vyšlehejte bílky se špetkou soli. Do žloutkové pěny pak opatrně vmíchejte mouku a nakonec i vyšlehané bílky.
- Hotové těsto nalijte v tenké vrstvě na plech s pečícím papírem, snažte se těsto rozprostřít tak, aby bylo všude stejně vysoké a pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut.
- Těsto během pečení hlídejte (troubu ale neotvírejte, aby se dovnitř nedostal studený vzduch), každá trouba peče trochu jinak a piškot je hodně tenký, takže jakmile vám začne růžovět, můžete ho vyndat.
- Ještě horký piškot i s pečícím papírem přendejte z plechu na kuchyňskou utěrku a společně vše zarolujte, jako kdyby už byla roláda naplněná – ano, vše ještě za horka a ano, vše společně (těsto, pečící papír i utěrku). Takto připravené těsto nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte lemon curd. Všechny ingredience (žloutky, citronovou šťávu, citronovou kůru, cukr a máslo) společně pomalu zahřívejte ve vodní lázni.
- Nejprve se všechny suroviny spojí v kompaktní směs, dalším zahříváním začne směs pomalu houstnout.
- Mějte trpělivost, zahřívejte opravdu pomalu, aby se žloutky nesrazily, a nepřestávejte směs míchat, dokud nevznikne hustá kaše. Tu nechte při pokojové teplotě vychladnout. (Takto připravený lemon curd můžete v lednici uchovávat až dva týdny).
- Šlehačku na dokončení vyšlehejte do tuha, připravte si borůvky a můžete jít roládu naplnit.
- Vychladlé piškotové těsto rozmotejte a opatrně oddělte od pečícího papíru. Na plát těsta pak natřete ve stejné vrstvě lemon curd, na něj navrstvěte vyšlehanou šlehačku a nakonec borůvky. Ty do šlehačky lehce vmáčkněte, aby se vám roláda snadněji rolovala. Na koncovém okraji si ještě nechte asi 2 cm bez náplně, aby se nestalo, že náplň při rolování těsta vyteče ven.
- Teď už těsto jen opatrně zarolujte a je hotovo! 🙂 Roládu nechte v lednici vychladit, pak už jen dozdobte podle vlastní fantazie a můžete zakrojit, dobrou chuť. ♥
Napsat komentář