Dlouho slibovanej dort je tu! A protože na to nejlepší se vyplatí si počkat, tak můžu přísahat, že tenhle za to vážně stojí! Lehce sobecky jsem si zase vzala do parády jednu ze svejch nejoblíbenějších kombinací – čoko&višně – a spolu s tim i ten nejlepší dort světa! …Black forest, Schwarzwaldský, nebo prostě jenom čoko dort s višněma, jak chcete. 😀 Dobře bude chutnat, ať už mu budete řikat jakkoliv a díky všem těm jeho názvům si ho můžete dělat furt dokola a ospravedlňovat si to tim, že vlastně pokaždý zkoušíte jinej dort. 😀 Protože co si budem, dortů neni nikdy dost! No a jak je mym dobrym zvykem, lehce jsem si ho upgradovala, aby se s nim mohl cpát i ten, kdo ještě ladí letní formu nebo prostě jenom každej, kdo si potrpí na odlehčenější dezertíky (tady jsem!). Tak já vám přeju dobrou chuť a krásnej začátek července, užívejte! 🙂
Recept
INGREDIENCE
KORPUS:
- 3 vejce
- 150g bílého jogurtu
- 100ml mléka
- 50g třtinového cukru
- 150g celozrnné mouky
- 50g hořkého kakaa
- 1 odměrka čokoládového proteinu (30g)
- 1/2 balení prášku do pečiva
- špetka soli
KRÉM:
- 200g ricotty
- 200g nízkotučného termizovaného sýra
- 250g odtučněného tvarohu
- 80g moučkového cukru (erythritolu, xylitolu nebo jiného sladidla)
- 1 balení ztužovače šlehačky (nemusí být)
OVOCNÁ VRSTVA:
- 300g višní (čerstvých nebo mražených)
- 2 lžíce rumu
Postup
- Jako první si upečte korpus. Z vajec oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha.
- Ve vedlejší míse společně prošlehejte zbylé žloutky s cukrem, jogurtem a mlékem. Poté do tekuté směsi postupně zašlehejte všechny sypké ingredience – kakao, protein a mouku s práškem do pečiva.
- Nakonec do těsta opatrně vmíchejte i vyšlehaný sníh z bílků a hotové těsto nalijte do dortové formy o průměru 24cm.
- Korpus pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 45-50 minut. Po upečení ho nechte zcela zchladnout.
- Na krém spolu vymíchejte dohladka všechny ingredience – ricottu, tvaroh, termizovaný sýr a cukr. Pokud budete přidávat ztužovač šlehačky, přidejte ho až nakonec a do krému ho dobře zašlehejte, aby v něm nebyly hrudky.
- Višně dejte do menšího hrnce na plotnu, zalijte rumem a zahřívejte, dokud směs nezačne vřít. Společně chvíli povařte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina a směs nezhouste. Poté odstavte z plotny a nechte zchladnout.
- Upečený a zchladlý korpus zvrchu seřízněte tak, aby byl rovný a poté ho ještě celý třikrát prořízněte, aby vám vznikly 4 stejně tlusté pláty těsta. Višně si rozdělte na 3 stejné díly a krém na 4.
- Na první plát těsta postupně navrstvěte jeden díl višní a na něj jeden díl krému, nahoru dejte další plát těsta a postup opakujte, dokud vám žádný nezbyde. Poslední díl krém použijte na potření hotového dortu zvrchu i z boků.
- Pak už jen dort nazdobte dle libosti a dejte vychladit do lednice minimálně na tři hodiny. Dobrou chuť! 🙂
HODNOTY:
Na 1 kus při rozkrájení na 12 dílů:
- 216Kcal/ 910Kj
- 12,5g bílkovin
- 26g sacharidů
- 6g tuků
- 3g vlákniny
Napsat komentář