Já jsem vám říkala, že jen u jednoho dýňového receptu to letos nezůstane! Sice je to možná už trochu s křížkem po funuse, protože na instagramu se teď ladí spíše Vánoce než dýňová sezona a ostatní už vesele přidávají recepty na vánoční cukroví, ale to bych to nebyla já, abych neměla nějaké to lehké zpoždění. Tak nějak ve všem. 😀 Takže, nabízejí se pouze dvě možnosti – buď tu dýni opravdu tak moc zbožňuji, že mám na balkoně schované ještě další tři a každý víkend peču nový dýňový chlebíček, anebo jsem se prostě jenom doteď nedokopala k tomu, abych ten recept na něj sepsala, přestože ho mám nafocený už dva měsíce. Vyberte si variantu, která vám bude sympatičtější, děkuji. 😀
Jak už jsem zmiňovala u rozplývání se nad dýní u předchozího receptu, jedna z jejích superschopností je to, že jí v kuchyni můžete snadno propašovat jak do slaných, tak do sladkých receptů. A abych o tom jen nebásnila, ale také vám to dokázala, tak tu dneska máme dýni nasladko!
Tenhle dýňový chlebíček jsem pekla hned dvakrát za sebou v jednom týdnu a překvapivě to nebylo proto, že by se mi napoprvé nepovedl (ano, stává se to)…Ale bylo to právě naopak! Upřímně, byl to můj první dezert z dýně (když nepočítám svoje superkombinace typu smíchat dýni s tvarohem nebo narvat jí do ovesné kaše) a dopadl na jedničku! s hvězdičkou! Je krásně vláčný, jemný, akorát sladký, a díky koření vás naladí na krásnou podzimní (nebo zimní 😀 ) atmosféru. A jako bonus vám ještě krásně provoní celý byt! 🙂
Tak pokud ještě nevykrajujete perníčky a v obchodě narazíte na nějakou tu dýni, vzpomeňte si na mě, na tenhle báječný dýňový chlebíček a pusťte se do to! A já vám slibuji, že u dalšího receptu už také naladím vánoční notu a třeba budeme ty perníčky brzy také vykrajovat! 🙂 Papa ♥
Recept
INGREDIENCE
- 200g hladké mouky
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 150g třtinového cukru
- 100g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 70ml vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 250g dýňového pyré
- 100g sušeného ovoce (př. švestky, meruňky, brusinky, …)
Postup
- Připravte si dvě větší mísy – v jedné společně promíchejte mouku s kořením, solí a jedlou sodou.
- Do druhé mísy dejte rozpuštěné zchladlé máslo, přisypte cukr a šlehejte do bílé pěny.
- Potom postupně do pěny zašlehejte i obě vejce, vodu, citronovou šťávu a dýňové pyré.
- Do tekuté směsi postupně vmíchejte sypkou směs, dokud vám nevznikne hladké těsto, nakonec přimíchejte i pokrájené sušené ovoce.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček a pečte v předehřáté troubě na 180°C dozlatova, trvá to zhruba 45 minut.
- Dobrou chuť! ♥
JAK NA DÝŇOVÉ PYRÉ?
- Jako první si upečte dýni – rozkrojte ji na poloviny, vydlabejte semínka a obě poloviny položte řeznou stranou na plech s pečícím papírem.
- Pečte zhruba hodinu na 180 °C, hotovou dýni poznáte tak, že její slupku lze snadno propíchnout vidličkou.
- Upečenou dýni nechte zchladnout, lžící vydlabejte vnitřek a ten promixujte, dokud nebudete mít zcela hladké pyré, a je hotovo!
Napsat komentář