DORT! konečně další dort!
Přiznávám, že na to, že dorty byly právě to, co mě k blogu o pečení přimělo, je jich tu zatim zoufale málo (čti jeden 😀 ). Dřív jsem totiž dělala dorty snad při každý příležitosti, ať už to byly něčí narozeniny, svátek, nějaká významnější událost nebo prostě jenom byla chuť, neváhala jsem a šla péct. Ani nevim, jak se to stalo, ale nějak se to tenkrát rozmohlo a najednou jsem dělala dorty na zakázku, třeba i na svatby… A fondán s máslovym krémem jsem měla až za ušima a jak to tak bývá, začalo mi to postupem času spíš lézt na nervy, než aby mi to dělalo radost.
No, teď už můžu v klidu vydechnout, protože je to nějaká chvíle, co jsem měla fondán naposledy v ruce….A upřímně doufám, že to tak taky ještě dlouho zůstane. Místo tvarování kdovíjakých pestrobarevných panáčků, kytiček, autíček a zvířátek, si teď daleko radši vyhraju s kombinací chutí, trochu si zaexperimentuju a to pečení si hlavně užiju, místo abych jela zas jak manufaktura.
Tak, to bylo asi celý storytime o mně a dortech… Nebudu vám tu dneska lhát, jak je tenhle recept jednoduchej, jak ho máte za chvilku, a jaká je to pohodička… Je to na dlouho, je to složitý a budete se vztekat (no, třeba ne, já v tomhle ale třeba vynikám). Co vám ale slíbit můžu, je to, že za to ta námaha (a trochu vztekání) fakt stojí! Protože uznejte sami, nezní ta kombinace chutí a vůní geniálně? (ego up)
No, nebudu vás tu zdržovat zbytečnou omáčkou, vrhněte se do něj hned, protože jak už jsem říkala, času vám zabere víc než dost. 😀
Já tímhle receptem asi uzavírám letní sezónu a nastavuju se do podzimního módu… a abych byla upřímná, těšim se moc, podzim je láska..♥ A jestli se budete chtít už taky trochu naladit, tenhle dort je ta nejideálnější volba – kromě toho, že vám provoní celý dům, po ochutnání vám chuťový buňky vystřelí do nebes, nekecám!
Tak brzo u dalšího, podzimního receptu♥
Recept
INGREDIENCE
KORPUS
- 200g polohrubé mouky
- 100g krupicového cukru
- 120g karamelizovaných ořechů (viz. níže)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- špetka soli
- 2 vejce
- 200ml podmáslí
- 100g rozpuštěného másla
SLANÝ KARAMEL
- 200g krupicového cukru
- 8 lžic vody
- 200ml smetany (30% a více)
- 1 lžička soli
KARAMELIZOVANÉ OŘECHY
- 100g pekanových ořechů
- 100g krupicového cukru
- 4 lžíce vody
HRUŠKY
- 4 větší a pevnější hrušky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky skořice
KRÉM
- 200g másla
- 200g práškového cukru
- 600g termizovaného sýra (philadelphia, goldessa, lučina, …)
Postup
OŘECHY
- Do hrnce se silným dnem nasypte cukr, přidejte vodu a zahřívejte na vysokém plameni. Směs začne probublávat a postupně zlátnout, nemíchejte ji, ale pravidelně pozorujte. Až bude mít zlatou jantarovou barvu, vsypte ořechy, rychle promíchejte a nalijte na předem připravený alobal potřený trochou oleje.
- Když karamel s ořechy zcela vychladne, vše nasekejte na drobné kousky. Pokud máte radši ořechy nasekané nadrobno, můžete použít i výkonný mixér.
- Připravujete – li karamelizované ořechy předem, skladujte je uzavíratelné krabičce, aby směs nenavlhla.
KARAMEL
- Začněte úplně stejně jako u ořechů – do hrnce nasypte cukr, vodu a nechte karamelizovat, v druhém rendlíku mezitím zahřejte smetanu pod bod varu.
- Jakmile bude mít karamel opět jantarovou barvu, začněte pomalinku za stálého míchání přilévat zahřátou smetanu. Směs bude prskat, nebojte se toho, přilévejte smetanu velmi pomalu a nepřestávejte míchat.
- Až vmícháte veškerou smetanu, do hotového horkého karamelu přidejte sůl a nechte vychladnout.
KORPUS
- V jedné míse promíchejte veškeré suché suroviny – mouku, cukr, jedlou sodu, kypřící prášek, perníkové koření a špetku soli. V druhé míse zase všechny mokré suroviny – vejce, podmáslí a zchladlé rozpuštěné máslo. Ohlídejte si, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu a směs se nezdrcla.
- K suchým ingrediencím přidejte mokré a dobře promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Nakonec vmíchejte odvážené zkaramelizované ořechy, těsto nalijte do předem vymazané a vysypané dortové formy (průměr 22cm) a pečte na 180°C zhruba hodinu.
HRUŠKY
- Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Větší kousky ještě přepulte.
- V pánvi rozehřejte máslo a přidejte hrušky. Zasypte cukrem se skořicí a zprudka opékejte, dokud se nevyvaří všechna voda, kterou hrušky pustí.
- Asi po deseti minutách, až hrušky zkaramelizují a zezlátnou, stáhněte směs z trouby a nechte vychladnout.
KRÉM
- U krému je zásadní, aby máslo a sýr měly stejnou, pokojovou teplotu.
- Začněte se šleháním samotného másla – a šlehejte ho co nejdéle, mělo by zesvětlat, nabýt na objemu a krásně se rozvonět.
- Do takto vyšlehaného másla postupně zašlehejte i všechen práškový cukr. Nakonec začněte po lžících zašlehávat i termizovaný sýr. Hotový krém skladujte v lednici.
KOMPLETACE DORTU
- Seřízněte vyboulený vršek zchladlého korpusu a následně ho dvakrát prořízněte, aby vám vzniky tři stejné pláty. Krém rozdělte na třetiny – jednu použijte na první plát, druhou na druhý plát a třetí na potření dortu.
- Po obvodu plátu udělejte z krému „ohrádku“, dovnitř rozprostřete polovinu hrušek a zalijte je slaným karamelem.
- Na hrušky s karamelem naneste vrstvu krému, uhlaďte a nakonec ještě posypejte zkaramelizovanými pekanovými ořechy.
- Stejně postupujte u druhého plátu a oba takto předpřipravené pláty nechte v lednici půl hodiny lehce zatuhnout.
- Vychladlé pláty postavte na sebe, na ně dejte ještě poslední, třetí plát a hotový dort z vrchu i ze stran štědře potřete zbylým krémem.
- Tak, a teď už dort jen nechte v lednici přes noc uležet, nazdobte, jak se vám bude líbit a pořádně si ho vychutnejte! ♥
Napsat komentář