Hlásím se vám tu po týdnu s dalším receptem a jako první se tu musím za tu pravidelnost pochválit, protože asi tak poprvé v životě mi Novorční předsevzetí vydrželo dýl než do půlky ledna. 😀 Tak snad jsem to teď nezakřikla a dalšího receptu se tu nedočkáme v půlce března.
Tentokrát jsem se rozhodla pro už druhý cheesecake na blogu a při výběru chutí mi padla do karet právě probíhájící sezóna citrusů a volba byla hned jasná. Vždycky když se rozhodnu udělat cheesecake, tak váhám…pečený nebo nepečený? Tady se svět dělí na dvě poloviny a každý je na jiné straně…A protože je tenhle fešák upečený, asi není těžký uhádnout, na který straně se nacházim já. Ty pečený cheesecaky mi přijdou prostě lepší…chuťově krémovější, jemnější a lahodnější, zárověň jsou ale hutnější a co si budem, je s nima víc práce. A nervů. A je to s nima všechno na dlouhý lokte. Ale stojí to za to, fakt. 😀 A přiznávám, že tohle byl velkej experiment a moc jsem se bála, jak to s tou pomerančovou šťávou celý dopadne, ale výsledek předčil moje očekávání a nezbývá mi nic jinýho, než si dát za jedna a narcisticky se tu ve dvou odstavcích podruhé pochválit. 😀 Tak směle do něj, ať můžete taky! A dobrou chuť ♥
Recept
INGREDIENCE
KORPUS
- 150g máslových sušenek
- 3 lžíce hořkého kakaa
- 80g másla
KRÉM
- 600g krémového sýra (philadelphia, goldessa, lučina, …)
- 200g moučkového cukru
- 200ml pomerančové šťávy
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 4 vejce
- 1 žloutek

Postup
- Připravte si dortovou formu o průměru 20-24 cm. Dno vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem.
- Na korpus si v robotu rozdrťte sušenky a smíchejte je s kakaem a rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vmačkejte na dno dortové formy a dejte chladit do lednice, než si připravíte náplň.
- Na náplň si jako první prošlehejte sýr s cukrem, potom přidejte pomerančovou kůru a šťávu a nakonec postupně zašlehejte všechna vejce a žloutek. Směs nešlehejte moc dlouho, jen aby se ingredience propojily, ale aby se nedostalo do krému moc vzduchu.
- Troubu si předehřejte na 160°C a na dno trouby položte pekáček s vodou, aby se cheesecake pekl v páře. Během pečení troubu neotvírejte, aby pára neutekla.
- Pečte ho zhruba hodinu a čtvrt. Hotový cheesecake poznáte tak, že když s ním jemně zahýbáte, okraje jsou tuhé, ale prostředek se klepe jako pudink. (lepší slova jsem nenašla 😀 )
- Velmi důležitým bodem je chladnutí, které musí být opravdu pomalé, trvá několik hodin a čím více času mu dáte, tím líp. Pokud na něj budete spěchat, hrozí, že se vám propadne a zároveň nebude tak dobrý, protože se pomalým chladnutím propojují všechny chutě a výsledek je pak jemnější a krémovější.
- Po upečení tedy vypněte troubu, otevřete dvířka, ale cheesecake nechte stále uvnitř hezky dojít a pomalu chladnout.
- Až všechno teplo z trouby vyprchá, přemístěte cheesecake na mřížku a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu. Takto vychladlý cheesecake už pak můžete přemístit do lednice, kde ho nechte uležet aspoň několik hodin, nejlépe přes noc.
- A pak už ho konečně můžete nakrojit, dobrou chuť♥
Napsat komentář