Hodně rumu, hodně jablek a hodně kakaa – to prostě nemůže dopadnout jinak, než absolutně luxusně! Ale řeknu vám tajemství – tenhle koláč totiž tak úplně nevznikl v mojí hlavě. Tenhle koláč dělávala už moje prababička a já jsem si ten její recepis jenom skromně vypůjčila a popravila tak, aby z něj nebyla taková kalorická bomba. A povedlo se! Ale nebojte se nic, na snižování množství rumu nedošlo. 😀 Toho je v tomhle koláči vskutku požehnaně, takže ho prosimvás teď radši moc nejezte nikde na veřejnosti, ať z toho ještě nemáme nějaký problémky. 😀 A hlavně dobrou chuť! 🙂
Recept
INGREDIENCE
Na formu 25x30cm:
KOLÁČ:
- 2 středně velká jablka (200g po nastrouhání a vymačkání přebytečné šťávy)
- 2 vejce
- 60ml rumu
- 80g erythritolu
- 30g hořkého kakaa
- 80g špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
POLEVA:
- 40g hořké čokolády
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce mléka
Postup
- Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Poté je promíchejte s oběma vejci, rumem a erythritolem.
- Ve vedlejší misce si promíchejte sypké ingredience – mouku, kakao a prášek do pečiva.
- Sypkou směs poté postupně přidávejte ke směsi s jablky a společně vymíchejte hladké těsto.
- Nalijte ho do formy o velikosti 25x30cm vyložené pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 25-30 minut.
- Na polevu společně zahřejte všechny ingredience a dobře je společně vymíchejte za vzniku hladké polevy. Můžete použít menší kastrol, vodní lázeň nebo mikrovlnnou troubu.
- Hotový koláč nechce zcela vychladnout a poté ho potřete připravenou polevou. Dobrou chuť!
HODNOTY:
Na 1 porci při nakrájení na 16 kusů:
- 70Kcal / 294Kj
- 2,5g bílkovin
- 6g sacharidů
- 2,5g tuků
Napsat komentář