Dlouho jsme tu neměli žádnej dezertík, takže napravuju reputaci a představuju vám tenhle makovej cheesecake aneb dezert přesně podle Terezčinýho gusta! Teda abych byla upřímná, k máku mám takovej prazvláštní vztah – v dětství to byl sinej odpor a postupem času se z něj vyklubala velká láska! Asi prostě jedna z těch potravin, do kterých se musí vyrůst, stejně jako třeba olivy, houby nebo rozinky – ano, s timhle všim mám ten vtah totiž úplně stejnej. 😀 Každopádně, ten cheesecake – jak už jsem říkala – mák je jedna velká láska, tvaroh druhá a pohanka třetí, takže tenhle koláček? Ten tou samou láskou přetejká až k okrajům! A to je prostě vždycky potřeba! 😀 Tak já vám přeju krásný začátek léta a nezapomeňte si ho hezky osladit, dobrou chuť! 🙂
Recept
INGREDIENCE
KORPUS:
- 100g pohankové mouky
- 30g rozpuštěného másla
- 20g třtinového cukru
- 1 menší vejce
NÁPLŇ:
- 250g polotučného tvarohu
- 350g odtučněného tvarohu
- 2 vejce
- 50g čekankového sirupu
- 20g vanilkového pudinkového prášku
- 30g mlétého máku
Postup
- Jako první si připravte těsto na korpus – mouku smíchejte s cukrem, přidejte vejce s rozpuštěným máslem a rukama vypracujte nelepivé těsto. To nechte pak v lednici odležetet alespoň 20 minut a mezitím si připravte tvarohovou náplň.
- Do větší mísy dejte oba tvarohy, obě vejce a čekankový sirup. Vše společně prošlehejte dohladka a pak přidejte do směsi pudinkový prášek a opět prošlehejte. Nakonec vmíchejte i mletý mák.
- Odpočaté těsto z lednice vyválejte a vyložte s ním dno dortové formy o průměru 24 cm. Na těsto nalijte tvarohovou směs a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 35 minut.
- Hotový cheesecake nechte před podáváním zcela vychladnout, nejlépe ho pak ještě nechte několik hodin odležet v lednici. Dobrou chuť! 🙂
HODNOTY:
Na 1 kus při rozkrájení na 12 dílů:
- 140Kcal/ 588Kj
- 8,5g bílkovin
- 12g sacharidů
- 5,5g tuků
- 4g vlákniny
Napsat komentář