Barvičky já v kuchyni ráda! Možná si tim vynahrazju to, že v šatníku jich zrovna moc nemám, ale co si budem – ty na talíři mě prostě ba daleko víc, takže si to tim statečně kompenzuju! A výjimkou neni ani tahle žabí roztomilost aka špenátový falafel, který chutná snad ještě líp, než vypadá… Jestli je to možný. 😀 A já bych poprosila opět malý potlesk za to, že se tenhle falafel řadí do mýho, už pravděpodobně nekonečnýho, seznamu receptů, do kterých jsem na tajňačku propašovala nějakej ten kus zeneniny! 😀 Tak já vám přeju dobrou chuť a užijte si tohle jaro na talíři! 🙂
Recept
INGREDIENCE
16 kuliček:
- 1 plechovka sterilované cizrny (270g pevného podílu)
- 3 hrsti baby špenátu
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 40g lahůdkového droždí
- 40g celozrnné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- sůl, pepř
Postup
- Cizrnu slijte, propláchněte a rozmixujte spolu s pokrájenou cibulí, česnekem a olivovým olejem dohladka.
- Poté do směsi přidejte mouku s lahůdkovým droždím, lžičkou jedlé sody a dochuťte solí a pepřem. Opět vše společně promixujte a vypracujte kompaktní těsto. Pokud se vám bude zdát moc řídké, přidejte trochu mouky.
- Začněte tvarovat kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Nakonec každou kuličku lehce “splácněte” lžící, aby z ní byla taková kuličko-placička ( 😀 ).
- Dejte péct do trouby na 180 stupňů zhruba na 15-20 minut, dokud nezačne falafel zlátnout.
- Dobrou chuť! 🙂
HODNOTY:
na 1 kuličku:
- 45 Kcal/ 190 Kj
- 2,8g bílkovin
- 4,8g sacharidů
- 1,1g tuků
- 2,5g vlákniny
Napsat komentář